gezondheid, tcm

Maandtopic La Solvo: Slapeloosheid (2) Hart/dunne darm meridiaan en de Hormonen.

Vorige week heb ik de aanpak van slapeloosheid besproken via de Hart- en Miltmeridiaan en de hoofdzones. Vandaag zal ik meer uitleggen over vooral de hormonen. Ook deze twee behandelingen zal ik in 1 sessie combineren.

Op het gebied van de Chinese geneeskunde zal ik wederom de Hartmeridiaan en de gekoppelde Dunne Darm meridiaan behandelen vanwege het zielsaspect van het hart (Shen) die vanuit TCM betrokken is bij de slaap (evenals bewustzijn en geestelijke/mentale activiteiten). Door deze meridiaan te behandelen/masseren worden de slaapproblemen verminderd. Hart Yin Leegte is een uiting door vele dromen verstoorde slaap en nachtzweten. De gekoppelde meridiaan wordt ook altijd mee behandeld; in dit geval is dit de Dunne Darm.

De keuze om de reflexzones van de hormonen (Westerse behandeling) te behandelen is omdat melatonine (een hormoon), een stof die nodig is voor het inslapen en doorslapen, aangemaakt wordt door de pijnappelklier (de epifyse). Deze klier zorgt ook voor het dag- en nachtritme en het bijstellen van de biologische klok en voor het herstelproces in het lichaam.

De Hypothalamus regelt o.a. het bioritme (of slaap/waakritme). Ook de bijnieren worden gemasseerd die het hormoon adrenaline (vecht en vlucht) en cortisol (stress verhogend) aanmaken. Op deze manier zorg ik dat deze hormonen stabiel worden en niet overmatig aan het werk zijn. De alvleesklier zal ik ook aandacht geven zodat de hormonen insuline en glucagon in balans komen. De bloedsuikerspiegel zal dan op hetzelfde niveau blijven wat de slaap bevorderd. Daarnaast worden natuurlijk ook de hormonen oestrogeen en progesteron aangepakt zodat dit schommelingen voorkomt wat kan leiden tot slapeloosheid.

De verwachting: Mensen met stress en/of vrouwen in de overgang zullen goed op deze behandeling kunnen reageren. Mensen met problemen met inslapen en doorslapen, ‘s nachts wakker worden eventueel met hartkloppingen. Ook bij vaak draaien en onrustige slaap en nachtzweten. En mensen met een verstoorde dag- en nachtritme. Bijvoorbeeld werken in vol continue diensten.

Je bent van harte welkom om deze behandeling te ondergaan zodat je weer van je nachtrust kan genieten. Vaak is een sessie van 4 behandelingen al effectief. Je krijgt van mij nog adviezen mee over de drukpunten op de Hart meridiaan die je zelf thuis kan behandelen en meer tips om je slaap te bevorderen. Bijvoorbeeld voedingsadviezen die zorgen voor betere opname van serotonine die omgezet moeten worden in melatonine.

Vraag naar de mogelijkheden van een een traject van 4 behandelingen. Uiteraard mag 1 behandeling natuurlijk ook altijd.

Tel.: 06-21951684 of email naar lasolvo.voetreflexplus@gmail.com

Blog volgende week: Slapeloosheid (3) en spieren en gewrichten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s